prozdrowotnie
w ikar plaza
Największe stężenie jodu występuje w wietrzną, wręcz sztormową pogodę.
Właśnie taka aura występuje często w Kołobrzegu.
Idealny czas, by przyswoić jak najwięcej jodu to jesień i zima.
Pobyt nad morzem to cudowna recepta na uzupełnienie poziomu tego pierwiastka w organizmie.
Dlatego przygotowaliśmy dla Państwa bogatą ofertę pobytową. Polecamy pakiety:
🍂WSPANIALE DOJRZALI NAD MORZEM
🍂JESIEŃ I ZIMA- OFERTA ZABIEGAMI
☃️FERIE ZIMOWE ZE ŚNIADANIEM I OBIADOKOLACJĄ
Jod dla zdrowia. Warto zadbać o jego dostarczenie!
Jod jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy i hormonów, a co za tym idzie: całego organizmu. Jego niedobór prowadzi do schorzeń, takich jak:
- powiększenie tarczycy
- ciągłym uczuciem zimna, nieustannym zmęczeniem, sennością w ciągu dnia i brakiem energii
- często też pojawiają się problemy ze skórą, włosami i paznokciami
- obniżenie wyższych funkcji mózgu: zdolności uczenia się, zapamiętywania i kojarzenia, obniżenie w istotnym stopniu ilorazu inteligencji
- zaburzenia funkcji poznawczych u dzieci i dorosłych
- zmniejszona produktywność
- opóźnieniem rozwoju fizycznego u dzieci i młodzieży
Jod nad Bałtykiem unosi się we wdychanej bryzie morskiej. Zawiera ona bowiem drobinki wody, które przenikają do morskiego powietrza przy rozbryzgiwaniu się fal morskich. W efekcie w powietrzu tworzy się aerozol o wielu leczniczych właściwościach. Ponieważ poza dużymi dawkami jodu, bryza morska zawiera także brom, magnez, wapń oraz kryształki soli.
Jak uzupełnić niedobór jodu w organizmie?
Uzupełnianie jodu w organizmie polega na spożywaniu produktów, które są jego bogatym źródłem.
W restauracji Ikar Plaza serwujemy potrawy bogate w jod tj:
✔️ryby morskie (jod występuje w wodzie morskiej): świeży dorsz, halibut, mintaj,
✔️wędzony łosoś,
✔️owoce morza,
✔️ser gouda,
✔️kefiry, maślanka, mleko,
✔️brązowy ryż, chleb żytni,
✔️sól jodowana,
✔️kołobrzeską wodę Jantar,
✔️warzywa: sałata, rzepa, biała fasola, pomidory, kukurydza,
✔️owoce: pomarańcze, jabłka